Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to, obok kuchni francuskiej jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Charakteryzuje się ona dużą ilością warzyw oraz przypraw. Często pojawiają się w niej potrawy mączne, ryby oraz owoce morza. Włochy to równiez różnorodne regiony, każdy z nich ma swoje własne, przepyszne specjały. Zgodnie z tradycją spożywanie posiłków u Włochów odbywa się w bardzo uroczysty sposób. Każdy posiłek składa się z przystawki, pierwszego oraz drugiego dania, a także deseru. Do tego obowiązkowo podawany jest napój oraz często ser parmezan. Smak kuchni włoskiej lubi większość z nas, kto bowiem choć raz w życiu nie jadł spaghetti, pizzy czy lasagne? Sprawdźmy, jakie są nawyki żywieniowe Włochów, ile posiłków spożywają oni w ciągu dnia oraz jakie charakterystyczne potrawy i składniki wykorzystywane są w kuchni włoskiej.

Korzenie kuchni włoskiej sięgają juz IV wieku p.n.e. Powstała ona dzięki historycznym wpływom kulturowym sąsiednich regionów, licznych narodów, które w przeszłości zamieszkiwały teren Włoch oraz nowo odkrytych terenów. W epoce Renesansu przygotowanie potraw zostało podniesione przez Włochów do rangi sztuki. Włoski pisarz Bartolomeo Platina stworzył pierwszą wydrukowaną książkę kucharską „De honesta voluptate et valetudine” -  z przepisami autorstwa Martina da Como. Włosi przywiązani do rodzinnych tradycji, wiedzę kulinarą często czerpią z  tradycji przodków, a tajemne przepisy przekazują z pokolenia na pokolenie. Dla Włochów ważne jest przygotowanie posiłków oraz celebrowanie ich w gronie rodzinnym. Wspólne jedzenie jest swego rodzaju ucztą, okazją do spotkań i rozmów w gronie najbliższych.

 

Kulinarne regiony Włoch

 

Jak już wcześniej wspomnieliśmy kuchnia włoska nie jest jednolita. Każdy z 20 regionów kraju ma własne potrawy i kulinarne tradycje. Słynne sery z mleka krowiego pochodzą z północy,  zas z południa sery owcze. Na północy Włoch zjemy najlepsze Risotto, natomiast południe słynie z przygotowywanej na różne sposoby pasty. Będąc we Florencji grzechem byłoby niespróbowanie befsztyka, w Turynie kurczaka, w Bolonii sosu mięsnego, w Neapolu tradycyjnej pizzy margherity. W rejonie Valle d'Aosta fondue, w Sycylii i Sienie królują specjalne desery,  a w Emilia-Romania faszerowane pierożki. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż dania przygotowywane z owoców morza oraz oliwy z oliwek przygotowywane są na południu, na północy kraju częściej zjemy natomiast dania mięsne, pizzę, zapiekanki, makarony i sery.

 

 

Posiłki u Włochów

 

Włosi przestrzegają również pór spożywania posiłków.

La colazione  - śniadanie

Podstawą włoskiego śniadania jest mocne espresso. O poranku Włosi często jedzą coś słodkiego - rogalika, herbatniki, ciasteczka. Obfite śniadania nie są u nich preferowane.


La pranzo - obiad

Tzw. lunch jedzony jest około godziny 13:00. Makaron przyrządzony na różnorodne sposoby najczęściej serwowany jest na pierwsze danie. Na drugie danie często podawane jest mięso lub ryba z ziemniakami i warzywami. Na deser Włosi często piją kawę espresso oraz jedzą lody bądź tiramisu.

 

La cena - kolacja

Kolacja we Włoszech to prawdziwa uczta oraz doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną. Jest ona najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, który Włosi spożywają zazwyczaj około godziny 20:00. Oprócz popularnej pizzy, na kolację Włosi jedzą zupę oraz danie główne lub makaron.

 

Planujesz wyjazd do Włoch? Zobacz atrakcyjne noclegi w tym państwie: Włochy

 

Włoskie specjały

 

Do włoskich specjałów zaliczymy z pewnością szereg różnych past podawanych z sosami oraz odpowiedniki naszych pierogów -  ravioli, tortellini, gnocchi. Oczywiście nie możemy zapomnieć o pizzy.  Serwowana z przeróżnymi dodatkami od lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Popularną włoską potrawą jest również, przyrządzone na bazie ryżu - risotto. Do najsłyniejszych serów włoskich zaliczyć możemy: parmezan, mozzarella, risotta, mascarpone. Nie zapominajmy o szynce parmeńskiej, wyśmienitych warzywach oraz aromatycznych przyprawach. Olbrzymią rolę w kuchni włoskiej pełnią desery: tiramisu, cannolo, panna cotta, lody włoskie, granita, panettone oraz wyśmienita kawa włoska: espresso, cappuccino, cafe latte. Charakterystyczną cechą Włochów jest spożywanie pieczywa do każdego dania. Tym pieczywem czyszczą talerz, zgarniając nim pozostałości jedzenia. Oprócz wspomnianego wyżej sera, w kuchni włoskiej dużą rolę pełni doskonała, dodwana do wielu potraw oliwa z oliwek. Oliwki często podawane są również jako dodatek do dań lub w formie przystawki.

 

Kuchnia włoska to więc nie tylko wyjątkowy smak i aromat potraw, ale przede wszystkim pewna sztuka celebrowania jedzenia, przywiązanie do tradycji, traktowanie jedzenia z należytym szacunkiem. Choć dania kuchni włoskiej znane są na całym świecie, to jej prawdziwy smak poznamy z pewnością jedynie we Włoszech. Wybierając się do tego pięknego kraju warto więc oprócz tradycyjnej pizzy, spróbować również innych dań. Usiąść gdzieś w niewielkiej kawiarnii, zjeść lody o smaku, który w Polsce nie dostaniemy lub zacząć dzień od aromatycznej prawdziwej włoskiej kawy. Buon appetito!

 

Komentarze

Zobacz również