Święta Bożego Narodzenia po bułgarsku

Święta Bożego Narodzenia zaczynają się w Bułgarii 20 grudnia - w dzień św. Ignacego - i trwają do 26 grudnia. W odróżnieniu od prawosławnych Rosjan, Ukraińców i Serbów, Bułgarzy świętują Boże Narodzenie 25 grudnia.

Wszystko, co się robi w dniu św. Ignacego, ma według wierzeń ludowych, szczególną magiczną siłę. Bardzo ważne jest, kto tego dnia przyjdzie do domu jako pierwszy gość: jeżeli to dobry i bogaty człowiek, przyszły rok będzie pomyślny. W tym dniu nie należy niczego wynosić z domu, nie należy pożyczać pieniędzy. Każdy, kto wyjdzie z domu, nie może wrócić z pustymi rękami, aby w następnym roku w domu panował dostatek.

 

W dniu św. Ignacego zaczynają się przygotowania świątecznego stołu. Tradycyjnie w tym dniu zarzynało się świnię, lecz mięsa nikt nie jadł, ponieważ jeszcze trwał post, który kończy się 25 grudnia.

Na tradycyjnym bułgarskim stole w Wigilię podaje się dania bezmięsne - fasolę, soczewicę, gołąbki z ryżem, suszoną czerwoną paprykę faszerowaną ryżem, fasolą lub ziemniakami, kompot z suszonych śliwek i jabłek. Bardzo ważne miejsce na stole zajmuje kołacz, na który gospodyni kładzie monetę i gałązkę derenia, obwiązaną czerwoną nitką. Ten, komu przypadnie moneta - będzie bogaty w przyszłym roku, a posiadacz gałązki - zdrowy.

 

Na Boże Narodzenie tradycyjnie je się wieprzowinę z kiszoną kapustą. Danie należy dobrze podlać czerwonym winem.

 

W dniu św. Ignacego kupuje się choinkę. Stroi się ją po południu 24 grudnia. Tradycja wymaga, by oprócz popularnych obecnie szklanych i plastikowych ozdób były na niej suszone owoce, ostra papryka, ziarna prażonej kukurydzy symbolizujące dobrobyt...

 

 

Źródło: onet.pl

Komentarze

Zobacz również