Nadwiślańskie Gniazdo to miejsce położone pośród pól, zielonych łąk i lasów w niewielkiej miejscowości Lucimia położonej nad królową polskich rzek – Wisłą. Dzięki oddaleniu od dużych aglomeracji oddychamy czystym, nieskażonym powietrzem, patrzymy w cudownie rozgwieżdżone niebo i słuchamy koncertu żab z naszego stawu i ptasich treli z pobliskiego lasu. Ochrona przyrody i zrównoważony rozwój to tematy bliskie naszemu sercu.
Do budowy sauny i pomieszczeń dla zwierząt kopytnych i ptaków wykorzystujemy naturalne materiały budowlane (drewno) z własnego lasu. Stosujemy przyjazne dla środowiska sposoby ogrzewania budynku i wody (piec na brykiet, wytwarzany z siana zebranego z własnych łąk i produkowany w naszym gospodarstwie). Wszystkie urządzenia elektryczne w Nadwiślańskim Gnieździe zasilane są energią pochodzącą ze słońca.
Oczywiście segregujemy śmieci i ograniczamy użycie plastiku. Kontrolujemy zużycie wody i prosimy o to także naszych gości. Uprawiamy warzywa na własnym kompoście i bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin. W naszej kuchni smażymy naturalne konfitury z lokalnych owoców, które nasi goście jedzą na śniadanie z domowym białym serem i tradycyjnym chlebem na zakwasie. Przygotowujemy i serwujemy własne ogórki, paprykę, soki, grzyby, sałatki, pomidory.
Do budowy sauny i pomieszczeń dla zwierząt kopytnych i ptaków wykorzystujemy naturalne materiały budowlane (drewno) z własnego lasu. Stosujemy przyjazne dla środowiska sposoby ogrzewania budynku i wody (piec na brykiet, wytwarzany z siana zebranego z własnych łąk i produkowany w naszym gospodarstwie). Wszystkie urządzenia elektryczne w Nadwiślańskim Gnieździe zasilane są energią pochodzącą ze słońca.
Oczywiście segregujemy śmieci i ograniczamy użycie plastiku. Kontrolujemy zużycie wody i prosimy o to także naszych gości. Uprawiamy warzywa na własnym kompoście i bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin. W naszej kuchni smażymy naturalne konfitury z lokalnych owoców, które nasi goście jedzą na śniadanie z domowym białym serem i tradycyjnym chlebem na zakwasie. Przygotowujemy i serwujemy własne ogórki, paprykę, soki, grzyby, sałatki, pomidory.