Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka. Domowe, własnoręcznie ozdobione, pyszne i pachnące. Oto kila przepisów jak można je łatwo przygotować.

Ciasteczka waniliowe

Składniki:
200 g masła
250 g mąki
100 g migdałów, bez skórki
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała laska waniliowa
łyżka cukru pudru
łyżka Cukru waniliowego

Opis przygotowania: 25 min.
Wymieszać masło z cukrem na gładką masę. Laskę waniliową przeciąć wdzłuż i wydrążyć wewnętrzne ziarenka i dodać do masy maślanej. Migdały zmiksować i razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodać do przygotowanej masy. Wymieszać i ugnieść ciasto w kształcie kuli i owinąć w folie aluminiową. Włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować ciasto i wycinać szblonem do księzycowych ciastek lub wyciąć koła o średnicy 4 cm i następnie szklanką dzielić na dwa 2cm księżyce. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć uformowane ciasteczka. Piec w temp. 190 st. C przez około 10min. Wymieszać cukier puder z waniliowym i posypać nim ciepłe ciasteczka. Odstawić do wystygnięcia. Ok. 30 sztuk.

Maślane Ciasteczka z Dżemem

Składniki:
200 g masła
ok. 100 g cukru
250 g mąki
2 żółtka z dużych jajek
150-200 g dżemu (np. truskawkowego)

Opis przygotowania: 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. W misce wymieszać razem masło, cukier oraz żółtka i stopniowo dodawać mąki, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto rozwałkować i uformować kulki o średnicy ok. 2-3cm. Jeśli ciasto jest za miękkie można włożyć je do lodówki na 20 minut. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i układać uformowane kulki w odestępach 5 cm. Palcem zrobić wgłębienie w ciasteczkach i wypełnić je 1/2 łyżeczki dżemu. Piec prze 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Ok. 35-40 ciasteczek

Alzackie Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
starta skórka z połowy cytryny
3/4 szlanki masła
2 jaja
1 żółtko rozkłócone z łyżką wody

Opis przygotowania: 60 min.
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem, skórką z cytryny. W środku zrobić zagłębienie, a do niego włożyć masło i 2 jaja. Ugniatać, aż powstanie zwarte ciasto. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc. Rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm, wyciąć za pomocą foremek ciasteczka. (W Alzacji tradycyjnie ciastka te mają kształt gwiazdek i półksiężyców). Ciasteczka położyć na natłuszczonym pergaminie, z wierzchu posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Ok. 50 sztuk.

Ciasteczka Klonowe

Składniki:
2 szklanki syropu klonowego
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenie
1 jajko
Opis przygotowania: 60 min.

W dużym garnku gotować syrop klonowy, aż zredukuje swoją objętość o 1/3. Dodać masło i mieszać, aż się połączy. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do wystygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wylewać (najlepiej szprycą) masę w kształcie ulubionych ciasteczek na papier do pieczenia i piec przez ok. 10 minut na złotobrązowy kolor. Ok. 20-30 sztuk

źródło: www.bozenarodzenie.foody.pl

Następny artykuł Zwyczaj układania słomy lub...

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!