II Konkurs Wyrobów Kulinarnych na Święta Bożego Narodzenia

Miejski Dom Kultury "Prażakówka", przy współpracy z Urzędem Miasta w Ustroniu i Starostwem Powiatu Cieszyńskiego, już drugi raz organizuje świąteczny konkurs wyrobów kulinarnych. Dzięki tej imprezie mieszkańcy Ustronia, nie tylko poznają najlepszą kucharkę, ale przede wszystkim będą mogli kultywować tradycje, które powoli odchodzą w zapomnienie.

16 grudnia 2011 roku, w sali widowiskowej MDK "Prażakówka" odbędzie się II Konkurs Wyrobów Kulinarnych na Święta Bożego Narodzenia. Ukazuje on dziedzictwo kulinarne regionu oraz potrawy przygotowywane według dawnych receptur, które powoli odchodzą w zapomnienie.

Konkursowe wyroby będą oceniane w trzech kategoriach:
1. ciasta, ciasteczka i słodkości
2. pasztety i wędzonki
3. potrawy z ryb

Zwyciężą potrawy o najlepszej jakości, smaku i zapachu. Liczy się również wystrój stoiska, podanie gwarowej nazwy przygotowanych wyrobów kulinarnych oraz ich związek z regionem. Najlepiej jeżeli receptura potrawy będzie oryginalna i tradycyjna. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody rzeczowe i pieniężne.

Ramowy program imprezy:
godz. 10:00-11:00    przygotowanie stoiska
godz. 11:00-12:00    ocena jury
godz. 12:00-13:00    degustacja potraw
godz. 13:00 podsumowanie i wręczenie nagród

Data publikacji:

Komentarze