Jedziesz nad morze? Tego koniecznie musisz spróbować!

Wakacje nad morzem to przede wszystkim okazja do plażowania – ale nie tylko. Jeśli należysz do osób, które lubią odkrywać miejsca, w jakich przebywają, możesz być pewny, że nad Bałtykiem znajdziesz mnóstwo atrakcyjnych lokalizacji. Wykorzystaj również okazję i poznaj kuchnię regionu, o kilku tradycyjnych potrawach mogłeś nawet nie słyszeć!

Wakacyjny hit – ryba


Zanim udasz się na poszukiwanie bardziej wyszukanych smaków, na pewno zachcesz spróbować tego, co można zjeść blisko plaży. Mamy na myśli oczywiście smażoną rybę, która jest kulinarnym hitem nadmorskich kurortów. Dostaniesz ją w prawie każdej restauracji i smażalniach, jakie napotyka się na każdym kroku. Ale uważaj i nie wchodź do pierwszego lepszego miejsca. Bo, wbrew pozorom, o prawdziwą świeżą rybę nad Bałtykiem jest dość trudno i nie brakuje przedsiębiorców, którzy na wczasowiczach chcą po prostu dobrze zarobić – zamiast ich w zamian równie dobrze nakarmić. Na co zwracać uwagę, żeby nie dać nabić się w kulinarną butelkę?

 

Najlepsze noclegi nad morzem? Zobacz oferty z całego regionu, wejdź: Noclegi nad morzem

 

Sezonowość połowów

Trzeba to jasno powiedzieć – latem w nadmorskich smażalniach bardzo łatwo dostać mrożonkę. Są bowiem gatunki ryb, których latem rybacy nie łowią lub jest to mocno ograniczone. Tak dzieje się między innymi w przypadku dorsza bałtyckiego czy flądry. W sezonie wakacyjnym po prostu się ich nie łowi, więc smażalnie serwują mrożonki…

 

Uwierz swojemu węchowi

Nos rzadko kiedy daje się oszukać, dlatego podczas poszukiwań dobrej smażalni ryb zaufaj swojemu węchowi. Gdy już na samym wejściu poczujesz stary olej, nie ryzykuj. Nawet jeżeli ryba jest świeża, to przygotowana w ten sposób, straci dobry smak. Poza tym, jeżeli obsługa nie zadaje sobie trudu wymiany starego oleju, co jeszcze zaniedbała?

 

Zapytaj innych

Poszukiwania dobrej smażalni na własną rękę mogą potrwać. Skorzystaj więc z pomocy internetu i zobacz, które lokale polecają sobie internauci. Możesz również zapytać o miejsce polecenia na kwaterze, gdzie nocujesz. Miejscowi to kolejne świetne źródło informacji.

 

Tego nie zjesz nigdzie indziej


Myśląc o przysmakach znad morza od razu mamy przed oczami rybę… Oczywiście te dary Bałtyku stanowią mocną pozycję wśród regionalnych przysmaków, ale kuchnia Pomorza i Kaszub to zdecydowanie coś więcej. Czerpie nie tylko z morza, ale też niedalekich pól i lasów, same dania są proste, sycące i niezwykle smacznie. Spośród wielu regionalnych przysmaków, wybraliśmy te, których podczas wakacji koniecznie trzeba spróbować!

 

Kaszuby to piękna część polskiego wybrzeża i miejsce idealne na wakacje. Jeżeli chcesz spędzić swój urlop właśnie tu, wejdź i zobacz: Noclegi na Kaszubach

 

Ryby pod każdą postacią

Potrawy rybne to podstawa pomorskiej kuchni. Podczas wakacji nie odmawiaj sobie tej przyjemności i ich spróbuj – w regionie podawane są znakomite zupy rybne oraz rybne kotlety. Poza tym w rejonie Kaszub warto spróbować śledzia po kaszubsku. Rybę długo moczy się w wodzie i occie, a podaje w sosie pomidorowym. Potrawa musi mieć wyrazisty smak i być dobrze przyprawiona – to właśnie w tym kryje się jej sekret. Ale śledzie serwuje się na naprawdę wiele sposobów, więc każdy może tu odkryć smak dla siebie.

Co jeszcze można odkryć podczas wakacji nad polskim morzem? Warto spróbować na przykład frytek ze szprotek, które trafiają się przy każdym połowie. Te małe rybki zazwyczaj obtacza się w panierce i smaży na głębokim tłuszczu. Ich smak jest po prostu niewiarygodny!

 

Pomorska gęsina i czernina

Wśród dawnych przepisów można znaleźć mnóstwo receptur przyrządzania gęsiego mięsa. Chociaż uważa się, kuchnia regionu jest raczej biedna, to na Pomorzu gęsi były powszechnie hodowane. Istniała nawet specjalna odmiana gęsi pomorskiej – obecnie występuje tylko w stadach zachowawczych. Na Pomorzu warto spróbować więc pieczonej gęsi, być może uda się znaleźć też miejsca, w których serwowana jest wędzona gęsia pierś. To także jeden z lokalnych przysmaków. Podobnie jak czernina, zupa przygotowywana z gęsiej lub kaczej krwi.

 

Kuch i ruchanka

A może coś na deser? Tradycyjnym przysmakiem na Kaszubach jest kuch. Gospodynie przygotowywały ciasto przede wszystkim z marchewki, a jako proszku do pieczenia używały sody. Dzisiejsza wersja przypomina piernik – kuch jest pięknie wypieczony, polany lukrem i, co tu ukrywać, bardzo apetyczny.

W regionie jada się też ruchanki, czy placki powstałe z ciasta drożdżowego lub chlebowego. Ciasto, z którego są wypiekane, powinno być dobrze wyrobione. Smaży się je na głębokim tłuszczu, przez co trochę przypominają racuchy.

Tradycyjne potrawy pomorskie i kaszubskie serwuje coraz więcej restauracji, można spróbować ich również u gospodyń w agroturystykach. Szczególnie warto odwiedzać miejsca z certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego.

 

fot. rawpixel (Pixabay.com CC0)

Komentarze (1)

Dziękujemy za dodanie komentarza i witamy w serwisie Nocowanie.pl


W celu aktywacji konta i publikacji dodanych treści, prosimy o kliknięcie
w przycisk "Aktywuj" widoczny w wiadomości, którą wysłaliśmy na podany adres
e-mail.

Dziękujemy za dodanie komentarza w serwisie Nocowanie.pl


W celu aktywacji komentarza, prosimy o kliknięcie w przycisk "Aktywuj" widoczny w wiadomości, którą wysłaliśmy na podany adres e-mail.',

Markowski

28 dni temu
Osobiście polecam udać się do restauracji Checz na Helu, gdzie mają duży wybór pysznych dań, w tym również takich dla dzieci.

Zobacz również