Poznajmy smaki Warmii, Mazur i Powiśla

Poznajmy smaki Warmii, Mazur i Powiśla

Kultura regionu widoczna jest nie tylko w zabytkach czy sztuce. O bogatych tradycjach świadczą również potrawy, które pojawiają się na stołach mieszkańców. Stąd konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" jest tak ważny dla województwa warmińsko-mazurskiego.

Właśnie kończy się przyjmowanie zgłoszeń do tegorocznej edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy". Impreza promuje regionalne wiejskie przepisy kulinarne, które nieraz bywają tak wykwintne, że mogą trafić na stoły największych smakoszy.

W tym roku udział w konkursie może wziąć każdy chętny, zarówno osoby prywatne, jak też restauracje, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne.

Pierwszym krokiem do wystartowania w konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" jest zgłoszenie swojego przepisu. Będzie on oceniony pod względem zgodności z kulinarną tradycją regionu oraz jakości składników. Najlepiej, aby pochodziły one z lokalnych, ekologicznych upraw.

Spośród osób, które zgłoszą swoje przepisy, zostaną wyłonieni uczestnicy eliminacji. Odbędą się one w trzech terminach - 9 listopada w Elblągu, 23 listopada w Ełku i 30 listopada w Szczytnie. Zwycięzcy na szczeblu lokalnym spotkają się w połowie grudnia w Olsztynie.

Konkurs  "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" odbywa się już od ośmiu lat. W ubiegłym roku za najlepsze potrawy regionu uznano między innymi pieczoną pierś kaczki z sosem śliwkowym oraz ziemniaki okraszone boczkiem i modrą cebulą. Mamy nadzieję, że nadchodząca edycja będzie równie smaczna!

Następny artykuł Biegaj z naturą w Olsztynie

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!