Wyposażenie obiektu noclegowego. Czego nie powinno zabraknąć w kuchni?

Wyposażenie obiektu noclegowego. Czego nie powinno zabraknąć w kuchni?

Prowadząc obiekt noclegowy, starasz się sprostać wszelkim oczekiwaniom swoich gości. Liczy się przede wszystkim komfort wypoczynku i zadowolenie. By były one możliwie jak największe, udostępniasz im liczne udogodnienia. Niemal standardem każdego obiektu jest w pełni wyposażona kuchnia. Czego nie powinno w niej zabraknąć?

Goście obiektu podczas każdego urlopu, chcą poczuć się, jak u siebie w domu. Liczy się przede wszystkim wygoda oraz liczne udogodnienia, z których mogą korzystać. Jest to szczególnie ważne, zarówno w przypadku krótkiego - jednodniowego, jak i zdecydowanie dłuższego urlopu.


To, z czego będą mogli korzystać turyści, ma istotny wpływ na ostateczną ocenę pobytu i zadowolenie. Niektóre elementy są standardowe i obecne prawie w każdym domku, kwaterach i pokojach, czy pensjonacie. Inne mogą zaskoczyć i ułatwić codzienny pobyt w obiekcie.


Nie da się ukryć, że standardowym i na pewno obowiązkowym punktem wśród udogodnień jest kuchnia lub aneks kuchenny - w pełni wyposażona lub zawierająca podstawowe rzeczy, umożliwiające przygotowanie posiłku. 


Przeczytaj koniecznie:


W co warto wyposażyć domki na wynajem?

W co warto wyposażyć apartament na wynajem?


Co powinna zawierać standardowa kuchnia w obiekcie noclegowym?


Niezależnie, jaką kategorię noclegów prowadzisz, warto przygotować pomieszczenie tak, by goście mieli dostęp przynajmniej do aneksu kuchennego. Jest to o tyle ważne w przypadku, gdy nie oferujesz wyżywienia. Pamiętaj, że nie każdy spożywa posiłki w restauracjach. Każdy chce przygotować sobie śniadanie, zjeść obiad, czy napić się kawy.


Wydzielone pomieszczenie kuchenne jest swego rodzaju podstawą - może to być miejsce ogólnodostępne, co jest zazwyczaj praktykowane, jak i indywidualne, znajdujące się np. w domkach, czy apartamentach. Co powinno się znaleźć w każdej kuchni?


W ofercie obiektów noclegowych, warto również zwrócić uwagę na wszelkiego typu udogodnienia, zapewniające aktywność turystom. Sprawdź również: Rowery i nie tylko. Jak zapewnić aktywność swoim gościom?


  • Niezawodny sprzęt AGD



fot. shadowfirearts / pixabay.com, CC0

Jeżeli chcesz udostępnić kuchnię swoim gościom, warto rozpocząć od najważniejszych rzeczy, czyli sprzętu AGD, wymagającego największego wkładu finansowego. Obowiązkowa na pewno będzie lodówka, w której goście będą mogli przechowywać zakupione produkty spożywcze. 


Jeżeli cenisz sobie proste rozwiązania, to warto zaopatrzyć swoją kuchnię w kuchenkę mikrofalową, umożliwiającą szybkie podgrzanie posiłku, czy rozmrożenie go. Tego typu rozwiązanie cenią sobie przede wszystkim rodziny z dziećmi - dzięki temu w szybki sposób jesteśmy w stanie podgrzać jedzenie w słoiczku, czy mleko dla małych dzieci.


Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, na pewno jest kuchenka, która umożliwia gotowanie i przygotowanie bardziej zaawansowanych posiłków. Może to być kuchenka gazowa, elektryczna. Najczęściej praktykowanym rozwiązaniem są jednak płyty indukcyjne - jest to spowodowane przede wszystkim kwestiami bezpieczeństwa wszystkich gości, wypoczywających w obiekcie.


Pamiętaj, że sprzęt AGD powinien być w pełni sprawny i bezpieczny. Warto prowadzić ich bieżące przeglądy i naprawy. Jeżeli jest to stary sprzęt, to warto pomyśleć nad wymianą na nowy.


  • Czajnik i ekspres do kawy



fot. stevepb / pixabay.com, CC0

Przy przygotowaniu posiłku, niezwykle ważne jest również przygotowanie ulubionych napojów. Najczęściej jest to kawa i herbata. Warto podkreślić, że większość obiektów noclegowych, udostępnia je swoim gościom za darmo.


Obowiązkowy na pewno będzie czajnik elektryczny - warto by był dostępny zarówno w pokoju, jak i w kuchni. Pamiętaj o jego bieżącym odkamienianiu lub wymianie na nowy. Chyba nikt z nas nie lubi pić herbaty z wodą pełną kamienia. Jeżeli chcesz zapobiec osadzaniu się kamienia, warto zamontować odpowiednie filtry w kranach.


Coraz częściej praktykowanym rozwiązaniem są również ekspresy do kawy. Są to przede wszystkim ekspresy automatyczne, które przygotują naszą ulubioną kawę za nas, jak i ekspresy na kapsułki. Warto pomyśleć nad tego typu rozwiązaniem - na pewno sprawi to radość miłośnikom kawy.


  • Kto to wszystko pozmywa?



fot. congerdesign / pixabay.com, CC0

Przygotowanie posiłku w ogólnodostępnej kuchni, najczęściej powoduje, że używamy do tego dużej ilości naczyń, garnków, czy patelni. Po przygotowaniu i skonsumowaniu posiłku, pojawia się problem, związany ze zmywaniem naczyń.


Turyści bywają różni i nie każdemu chce się później zmywać. A Ty, jak i osoba odpowiedzialna za porządek w Twoim obiekcie, macie i tak dużo spraw na głowie. By żyło się łatwiej Tobie i turystom, warto wyposażyć kuchnię w zmywarkę. Pozwoli to na pewno utrzymać porządek w kuchni, a Ty w dużym stopniu zaoszczędzić na rachunkach za wodę.


Zobacz: Jak ustrzec się przed zniszczeniami w obiekcie noclegowym?


  • Naczynia, zastawa i sztućce



fot. TerriC / pixabay.com, CC0

Skoro mamy sprzęt AGD i wszystko, co niezbędne do przygotowania posiłku, to w czym to przygotować i jak zjeść? Obowiązkowe będą wszelkiego typu naczynia, zastawa, no i sztućce.


Podstawowe elementy wyposażenia kuchni to na pewno:


  • różnej wielkości garnki

  • różnej wielkości patelnie

  • rondelki

  • różnej wielkości miseczki (plastikowe lub metalowe)

  • dobrze, jeśli w Twojej kuchni będzie mikser lub blender

  • różnej wielkości noże, dostosowane do różnego typu artykułów, które chcemy pokroić

  • ściereczki i ręczniki kuchenne

  • zastawa stołowa (wszelkiego typu szklanki, kubki, miski na zupę, talerze deserowe, talerze stołowe i talerze obiadowe)

  • deski do krojenia

  • sztućce (łyżeczki, widelce, noże, łyżki)

  • przyprawy

  • środki czystości

  • kieliszki do różnego typu napojów alkoholowych

  • jeżeli nie posiadasz zmywarki, warto ustawić suszarkę, na której będzie można ustawić umyte naczynia.


  • Zadbaj o porządek w kuchni



fot. qimono / pixabay.com, CC0

Niezależnie od tego, czy oferujesz ogólnodostępną kuchnię, czy aneks udostępniany indywidualnie, to warto zadbać o to, by zawsze panował tu porządek. Zmywanie naczyń to jedno, ale warto pamiętać o tym, by wszelkiego typu powierzchnie były na bieżąco myte, wycierane i dezynfekowane. Podobnie z podłogami i wyposażeniem kuchni, z którego korzystają wszyscy Twoi goście.


Do tego celu, warto zatrudnić osobę, która będzie odpowiedzialna za porządek w kuchni. Niech będzie to miejsce, w którym zawsze pachnie świeżością.


Przed wyjazdem Twoich gości, warto ich uczulić również na to, by zabrali z lodówki wszystkie swoje rzeczy. Bardzo często zdarza się bowiem, że zostawiają je celowo lub o nich zapominają. Później taka żywność szybko się psuje i powoduje nieprzyjemny zapach, który przenosi się na żywność pozostałych gości.


Mamy nadzieję, że tych kilka porad, pomoże Ci zapewnić wszystko, czego oczekują Twoi goście od w pełni wyposażonej kuchni. Gwarantujemy, że każdy poczuje się u Ciebie, jak w swoim domu.




Następny artykuł Małopolska dla aktywnych -...

Komentarze

Zobacz również

Biuro Obsługi Klienta

Infolinia:

801 000 781

poniedziałek - piątek, 8:00 - 18:00

Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!

Aplikacja dla właścicieli obiektów

Dowiedz się więcej