Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska

Belgijska kuchnia niewątpliwie zasługuje na szczególną uwagę, nie tylko ze względu na swą ciekawą historię. To bowiem przez Belgię przed wiekami sprowadzano do Europy ziemniaki i to Belgia właśnie uchodzi za "wynalazcę" frytek...

Sprzedaje się je w specjalnych budkach, z dodatkiem rozmaitych sosów, które nawet z tego prostego składnika mogą zrobić prawdziwy przysmak. Międzynarodowe uznanie smakoszy zdobył też belgijski gofr (gauffre). Belgowie wyhodowali również cykorię, która miała na Starym Kontynencie stanowić substytut kawy. Jest ona dziś cennym składnikiem sałatek i zup, jak również dań bardziej wyrafinowanych, jak na przykład faisan a la brabançone - bażant gotowany z cykorią po brabancku.


Każdego amatora rozpieszczania podniebienia z pewnością zachwycą popisy belgijskiego kucharza - lapin a la biere (zając w piwie), carbonnade (gulasz wołowy) czy kulinarny symbol narodowy - moules et fritesť, czyli mule z frytkami.

 

Kuchnia belgijska jest dość zróżnicowana; lokalnym specjałem na wybrzeżu są krokiety krewetkowe, w Mechelen najlepiej smakują potrawy ze szparagów, a w Gandawie i okolicach zjemy najlepszy gulasz z kurcząt (waterzooi). Z kolei mieszkaniec Liége może zaserwować Ci wspaniałą sałatkę Liégoise z fasolą i bekonem. Wszędzie natomiast zdołasz kupić wspaniały ser i mimo że Belgia oferuje mnóstwo gatunków i odmian tego smakołyku, na świecie znacznie bardziej znane jest belgijskie piwo i jego niespotykane bogactwo smaków i gatunków. Najpopularniejsze z nich to: Konnick, Carolus, Gouden, Gueuze, Tarwebier.

 

No i czekolada. To jest to, co belgijskie tygrysy lubią najbardziej i zdecydowanie najlepiej im wychodzi. Można ją jeść i pić, ale największym powodzeniem cieszą się "zwykłe" praliny. Aby poczuć niebo w gębie, koniecznie odwiedź najbliższe Chocolatierť. Prócz czekolady na deser w Belgii można zaserwować również słodkie wypieki couques, pierniki speculoos i migdałowe pieczywo pain d'amandes.

 

Nie samą czekoladą człowiek żyje - trudno spodziewać się, by belgijska kuchnia ograniczała się do mistrzowskiego opanowaniu sztuki serwowania wymyślnych deserów. Wręcz przeciwnie, Belgia obfituje w niezrównanych mistrzów kuchni, potrafiących zawstydzić niejednego francuskiego mistrza haute couture. To dzięki nim Królestwo Belgii zajmuje w opinii ekspertów sztuki kucharskiej miejsce równie wysokie, co Francja.


Źródło: belgia.org

Następny artykuł Najpiękniejsze miejsca

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!