Regionalne smaki w obiekcie noclegowym. Co zaoferować swoim gościom?

Regionalne smaki w obiekcie noclegowym. Co zaoferować swoim gościom?

Prowadząc obiekt noclegowy, zapewne bardzo często “stajesz na głowie”, by spełnić oczekiwania swoich gości i zachwycić przygotowaną ofertą. Dla jednych niezwykle ważny jest komfort wypoczynku, inni zwracają uwagę na usługi dodatkowe. Niezależnie, czy oferujesz wyżywienie w obiekcie, czy też nie, możesz zachwycić swoich turystów smakiem regionalnych specjałów. Jak to zrobić?

Na wstępie warto podkreślić, że na całościowe zadowolenie gości, wpływ ma wiele istotnych czynników. Jedni poszukują ciszy i spokoju, inni z kolei jak najlepszej lokalizacji, by w każde miejsce w kurorcie wypoczynkowym było możliwie jak najbliżej. Musisz pamiętać, że bardzo często liczy się również element zaskoczenia


Jeśli turysta jest w regionie po raz pierwszy, to pragnie poznać go możliwie jak najlepiej. Nie od dziś wiadomo, że swego rodzaju wyróżnikiem miejscowości, czy też regionu, są regionalne przysmaki. Każde miejsce może pochwalić się czymś niepowtarzalnym i wyjątkowym. W przypadku gór są to oscypki, w przypadku Lubelszczyzny - cebularze, na Podlasiu - sękacze i nalewki, w Wielkopolsce - rogale św. Marcina, a na Kaszubach, co oczywiste - rybka prosto z morza.


Więcej informacji znajdziesz tutaj: Wakacje kulinarne po Polsce. Dania regionalne, gdzie i co zjeść?


Jak zachwycić Gości smakiem regionalnych potraw?


W tym artykule postanowiliśmy Ci podpowiedzieć, co możesz zrobić, by odpowiednio przybliżyć historię regionu swoim gościom, przez smak regionalnych potraw. W tym wszystkim niezwykle ważne jest to, że wcale nie musisz oferować wyżywienia. I co najważniejsze, tego typu rozwiązanie możesz wprowadzić w praktycznie każdej kategorii obiektu noclegowego.


Nie od dziś wiadomo, że tego typu praktyki, najczęściej stosowane są w przypadku obiektów agroturystycznych. Kilka prostych kroków absolutnie wystarczy, by zachwycić turystów smakiem potraw również w domkach, apartamentach, czy kwaterach i pokojach. Co musisz zrobić? Sprawdźmy!



 

 

fot. Nile (pixabay.com, CC0)



  • Regionalny przysmak na powitanie


W przypadku każdego obiektu noclegowego, niezwykle ważne jest pierwsze wrażenie. Opinia o pobycie, w głowach turystów, tworzy się od chwili przekroczenia pokoju, czy domku,  w których będą mieszkać. Warto w związku z tym odpowiednio ich powitać. W takim przypadku doskonale sprawdzi się mały, charakterystyczny dla danego regionu przysmak, który będzie czekał na nich w pokoju na stole. Może to być mały słoik miodu, sery, nalewka, czy coś słodkiego. Gwarantujemy, że tego typu rozwiązanie będzie przez nich pozytywnie odebrane. 


Przeczytaj koniecznie: Bo liczy się dobre wrażenie…

 



fot. Shutterbug75 (pixabay.com, CC0)

  • Nawiąż współpracę z lokalnymi producentami


Jeśli chcesz nieco bardziej rozszerzyć zakres oferowanych usług, to warto nawiązać współpracę z lokalnymi przedsiębiorcami. Mogą to być producenci żywności, czy restauratorzy. W tej kwestii zyskujecie podwójnie - Ty oferujesz wspaniałe przysmaki od swojego znajomego producenta, a on promuje noclegi w Twoim obiekcie noclegowym. Prawda, że proste?


Zobacz: Współpraca kluczem do sukcesu. Działamy razem, czy osobno?

 




fot. PollyDot (pixabay.com, CC0)

  • Postaw na swojskie wyroby


Tego typu praktyki bardzo często stosowane są w gospodarstwach agroturystycznych. Jeśli Twoja żona potrafi wyśmienicie gotować, blisko Twojego obiektu znajduje się pasieka, a Ty potrafisz wytwarzać swojskie wędliny lub sery, to dlaczego nie zaoferować tego swoim gościom? W takim przypadku możesz być pewny tego, że Goście chętnie kupią chleb prosto z pieca, słoik miodu lub dżemu, czy też swojskie wędliny lub sery. Pamiętaj, by smak nawiązywał do regionu, w którym znajduje się Twój obiekt.


Przeczytaj: Zaskocz i zachwyć. Jak urozmaicić pobyt swoim gościom?



fot. Daria-Yakovleva (pixabay.com, CC0)

  • Kieruj się regionalnym smakiem w oferowanym wyżywieniu


Jeśli oferta Twojego obiektu obejmuje również wyżywienie, to warto w tym przypadku urozmaicać serwowane dania i pokazać swoim Gościom to, co jest najbardziej charakterystyczne dla regionu. Niech spróbują kwaśnicy w górach, świeżej ryby nad morzem, chłodnik litewski na Suwalszczyźnie, cebularza na Lubelszczyźnie, kiszki ziemniaczanej na Podlasiu, czy klusek śląskich na Śląsku. Każdy dobrze zna przysmaki kuchni polskiej. W takim przypadku warto postawić na coś zupełnie innego i charakterystycznego dla regionu, w którym znajduje się Twój obiekt.


Sprawdź również: Kategoryzacja obiektów noclegowych. Co warto wiedzieć?


Mamy nadzieję, że dzięki tym rozwiązaniom, zachwycisz swoich gości smakiem regionalnych potraw. Niech będzie to dla nich wyjazd wyjątkowy pod każdym względem, również tym kulinarnym.



Zdjęcie główne: fot. stockphotostudio / gettyimages.com, CC0




Następny artykuł Afrykarium Wrocław -...

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!