Najnowsze wytyczne dotyczące restauracji w hotelach i obiektach noclegowych

Najnowsze wytyczne dotyczące restauracji w hotelach i obiektach noclegowych

Od 24 października 2020 roku obowiązuje kolejna lista obostrzeń, związanych z pandemią koronawirusa. Ograniczeniu podlega również działalność gastronomiczna, która może działać jedynie na wynos i dowóz. Są jednak pewne odstępstwa od reguły, które dotyczą również działalności obiektów noclegowych.

Działalność hoteli i obiektów noclegowych jest obecnie jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek oraz miejsc udostępnionych do tańczenia.

Stosuje się przepisy dotyczące kongresów, gastronomii oraz działalności kulturalnej czy sportowej – jeśli taka jest świadczona w hotelu itp.
Baseny, centra fitness oraz siłownie – tylko dla gości hotelowych przebywających z hotelu co najmniej 1 dobę hotelową.

 


Czy można korzystać z restauracji i barów w obiektach noclegowych?


Zgodnie z rozporządzeniem polskiego rządu, od soboty w całum kraju nie mogą działać stacjonarnie lokale gastronomiczne i restauracyjne. Są jednak odstępstwa od tej reguły. Dotyczy to m.in. barów i restauracji, które znajdują się w obiektach noclegowych, takich jak hotele, czy inne obiekty noclegowe.


Wypoczywający w obiekcie goście mogą korzystać zarówno z restauracji, jak i innych puktów gastronomicznych. Jest jednak jeden warunek - muszą być tu zameldowani przynajmniej na jedną dobę. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez klientów i obsługę, zachowanie odległości itp.). Miejsca te są zamknięte dla osób, które indywidualnie chcą skorzystać np. restauracji, a nie zamierzają nocować w obiekcie.


Sprawdź również: Nowe obostrzenia i zasady bezpieczeństwa od 24 października




Źródło: gov.pl
(gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow)



Następny artykuł Weekend w Olsztynie. Gdzie...

Komentarze

Zobacz również