Oświadczenie potwierdzające możliwość wynajęcia noclegu podczas pandemii

7 listopada weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów określające nowe ograniczenia, nakazy i zakazy w związku z wystąpieniem stanu epidemii.

Prowadzenie usług hotelarskich jest dopuszczalne wyłącznie w określonych przypadkach m.in. do osób będących w podróży służbowej lub w podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi lub zawodowymi

Zgodnie z rozporządzeniem, aby usuługa hotelarska mogła być wykonana, należy pobrać od gości potwierdzenie spełnienia odpowiednich warunków.  Jest dokument wystawiony przez pracodawcę albo pisemne oświadczenie gościa.

Zatem, aby świadczenie usług hotelarskich mogło zostać uznane za dopuszczalne, wystarczające jest uzyskanie przez obiekt oświadczenia gościa, że jego pobyt ma związek z czynnościami służbowymi lub zawodowymi.

Takie oświadczenie można pobrać od gościa już na etapie rezerwacji (np. w formie zaznaczenia checkboxu) lub na miejscu przy rozpoczęciu pobytu. Pamiętać należy, że w sytuacji, gdy usługi hotelarskie świadczone są na rzecz osoby, która złożyła oświadczenie oraz na rzecz członków jej rodziny, wszelkie dokumenty rozliczeniowe wystawione w związku z pobytem powinny wymieniać tylko tego konkretnego gościa, który złożył oświadczenie.

Poniżej zamieszczamy wzór oświadczenia do pobrania.

Następny artykuł Rozporządzenie Rady...

Komentarze (18)

lokal198980

3 dni temu
Czy można wynająć domki na pobyt długo terminowy

2 dni temu
Rozporządzenie dotyczy krótkich wyjazdów (https://www.nocowanie.pl/rozporzadzenie-rady-ministrow-z-dnia-6-listopada-2020-r--stanowisko-nocowanie-pl.html) i nie wspomina o wynajmie długoterminowym.

Robert Grzymkowski

8 dni temu
Mocowanie.pl ma rację. Generalnie zasady prawa interpretuje się, że co nie jest zabronione z urzędu jest dozwolone. Tak jest i w tym przypadku...

Nocleg Jasło

15 dni temu
Podczas rezerwacji informujemy Gościa o rozporządzeniu oraz o wymogu podpisania oświadczenia. Faktycznie są różne przypadki np. ktoś ma remont w domu i nie ma możliwości tam przebywania i w takim wypadku ma utrudnione znalezienie noclegu mimo, że to nie jest żadna podróż. Staramy się w naszych apartamentach w Jaśle uświadamiać Gości jaki nocleg jest możliwy i jakie trzeba spełniać warunki. [link wymoderowano]

ujanapokoje123

15 dni temu
A jak cała sytuacja ma się do agroturystyki ?

15 dni temu
Ten problem poruszyliśmy tutaj: https://www.nocowanie.pl/czy-mozna-wynajmowac-agroturystyke.html

16 dni temu
"Pamiętać należy, że w sytuacji, gdy usługi hotelarskie świadczone są na rzecz osoby, która złożyła oświadczenie oraz na rzecz członków jej rodziny, wszelkie dokumenty rozliczeniowe wystawione w związku z pobytem powinny wymieniać tylko tego konkretnego gościa, który złożył oświadczenie." - czy to nie oszustwo?

15 dni temu
Rozporządzenie nie zakazuje wyjazdu w ramach obowiązków służbowych z rodziną. Określa jedynie zasady, na jakich może dojść do skutku, tj. że należy złożyć oświadczenie, o którym mowa w powyższym tekście.

15 dni temu
Tak, rozporządzenie nie zakazuje wyjazdu z rodziną, ale też jasno nie określa, że taki wyjazd jest możliwy. W rozporządzeniu czytamy, że potrzebne jest "pisemne oświadczenie gościa". Zdaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej (informacja uzyskana telefonicznie) każdy gość powinien złożyć oświadczenie, że pobyt odbywa się w ramach podróży służbowej. Zamiarem ustawodawcy było ograniczenie przemieszczania się do niezbędnego minimum, czyli logiczne jest, że wyjazd z całą rodziną nie spełnia tego warunku.

15 dni temu
@MGO Nie namawiamy do rodzinnych wyjazdów. Naszym celem było poinformowanie o dostępnych możliwościach

<br />
Moim zdaniem ta opcja nie jest możliwa, a na pewno wysoce ryzykowna. A w artykule nie jest to zaznaczone<br />

Maria

16 dni temu
Czy jest możliwy pobyt gościa w związku z wykonywanymi przez niego czynnościami służbowymi wraz z rodziną???

15 dni temu
Tak. Trzeba pamiętać, że wszelkie dokumenty rozliczeniowe wystawione w związku z pobytem powinny wymieniać tylko tego konkretnego gościa, który złożył oświadczenie.

Maria

15 dni temu
Czy wystawienie dokumenty na jedną osobę, w przypadku, gdy usługa dotyczyła większej ilości osób nie jest oszustwem?

15 dni temu
@Maria, nie namawiamy do rodzinnych wyjazdów. Naszym celem było poinformowanie o dostępnych możliwościach.
16 dni temu
Witam ,nie ma tylu chetnych by uruchamiac budynek ,zdarza sie jedna lub 2 osoby w miesiacu ,nie pokryje to chocby opalu

Mariola

16 dni temu
Potwierdzam, nie opłaca się uruchamiać, zamrażamy.