Turystyka kulinarna. Wykorzystaj potencjał swojego regionu

Turystyka kulinarna. Wykorzystaj potencjał swojego regionu

Turystyka kulinarna to trend, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularny wśród podróżników. Zmienia się jednak kierunek – wcześniej poszukiwano głównie zagranicznych smaków, obecnie uwaga wielu turystów skupia się na Polsce. Wykorzystaj to i zainteresuj swoją ofertą noclegową nowy typ gości.

Turystyka kulinarna – to warto wiedzieć


Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czym jest turystyka kulinarna. To przede wszystkim nowy sposób podróżowania, który wybierają osoby szukające urozmaicenia. Już nie wystarcza im sama zmiana otoczenia, odwiedzanie kolejnych muzeów i oglądanie zabytków. O wiele ważniejsze jest zagłębienie się w dane miejsce, cieszenie się byciem tu i teraz, ucieczka od codzienności i życia w biegu.

Na większość tych potrzeb odpowiada właśnie turystyka kulinarna, gdyż wymaga tego, by zwolnić. Doskonale wpisuje się to w ideę slow travel, dając możliwość delektowania się nowymi smakami, poznawania ludzi, historii miejsc i regionu. W ten sposób turyści nie tylko zaznajamiają się z wyjątkowymi potrawami i regionalnymi produktami, ale również kulturą, zabytkami oraz przyrodą odwiedzanych okolic.

Turystyka kulinarna w Polsce rozwija się już od jakiegoś czasu, możemy więc wskazać kilka popularnych wśród turystów trendów, takich jak:

 

  • Udział w festiwalach. Właściwie każde większe miasto ma w swojej ofercie kulturalnej imprezę związaną z jedzeniem. Na przykład Lublin zaprasza we wrześniu na Europejski Festiwal Smaku, z kolei w Poznaniu odbywa się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.

 

  • Szlaki kulinarne, które cieszą się olbrzymim zainteresowaniem turystów. Skupiają one obiekty – między innymi hotele, agroturystyki, restauracje, winnice czy punkty wyrobu regionalnych specjałów – oferujące możliwość degustacji.

 

  • Warsztaty kulinarne. Podobne propozycje również budzą zainteresowanie turystów, którzy chcą nie tylko smakować, ale i doświadczać.


Taki sposób podróżowania stał się popularny również dzięki programom telewizyjnym, w których znani kucharze zabierają widzów w różne regiony kraju. Przekonujące opowieści, widoki i obietnica przeżycia kulinarnej przygody skłaniają ludzi do porzucenia utartych podróżniczych szlaków. Swoją zasługę mają w tym także blogerzy, którzy docierają do młodszych odbiorców, szukających inspiracji w sieci.

 

Zobacz, jak podróżują ludzie w różnym wieku i co stanowi dla nich kryterium wyboru, wejdź:
Jak podróżuje generacja Z?
Jak podróżuje pokolenie Baby Boomers?
Jak podróżuje pokolenie X?
Jak podróżują milenialsi?

 

Jak ugryźć turystykę kulinarną?


Jak wykorzystać ten trend, by przyciągnąć do swojego obiektu noclegowego turystów, którzy podróżują po Polsce w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków? Możliwości jest sporo, a pomysły te możesz wykorzystać także będąc właścicielem miejskich apartamentów!

 

  • Sprawdź, kiedy w twoim mieście odbywa się festiwal lub inna impreza kulinarna. Takie wydarzenia z reguły obejmują przynajmniej weekend, więc osoby zainteresowane udziałem na pewno będą poszukiwały noclegów. Zadbaj więc o to, by zatrzymały się właśnie u ciebie.


Dowiedz się, kiedy najlepiej promować obiekt, by nie martwić się niesprzedanymi noclegami, wejdź: Kalendarz promocji w turystyce - kiedy reklamować noclegi?

 

  • Jeżeli twój obiekt znajduje się na szlaku kulinarnym, postaraj się znaleźć w przewodnikach kolportowanych przez zarządzający nim organ. To dla ciebie dodatkowa forma promocji.

 

  • W swoim obiekcie oferujesz wyżywienie oparte na regionalnych przepisach? Koniecznie zaznacz to w swojej ofercie! Dołącz też do stowarzyszenia skupiającego takich przedsiębiorców – im więcej osób usłyszy o tobie, tym lepiej.

 

  • Nawiąż współpracę z lokalnymi wytwórcami. Działanie w ramach klastra to możliwość przygotowania bardziej rozbudowanej oferty, która będzie stanowić realną konkurencję dla przedsiębiorców działających w pojedynkę.
fot. Daria Shevtsova / Pexels.com CC0


Następny artykuł Ferie zimowe 2019. Spędź je...

Komentarze (1)

Turyści

Polecam Bistro Ślimaka na Mazurach zachodnich. Perełka smaku. Ślimaki w pierogach, czy burger :)

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!